
Vanliga kattsjukdomar och hur man förebygger dem: En guide för ansvarsfulla kattägare.
Hej alla kattvänner,
Vi vet alla hur mycket vi älskar våra fyrbenta vänner och då vill vi givetvis se till att de mår så bra som möjligt. Som ansvarsfulla kattägare bör vi vara medvetna om vilka sjukdomar som är vanliga hos katter och hur vi kan förebygga dem. Här är en guide som ska kunna hjälpa dig:
1. Kattsnuva
Kattsnuva är en mycket smittsam luftvägsinfektion som oftast drabbar unga och o-vaccinerade katter. Symptom inkluderar feber, aptitlöshet, hosta, nysningar, vattiga ögon och näsflöde.
Förebygg genom: Vaccination. Grundvaccinering vid 12 och 16 veckors ålder, därefter boostervaccin varje år.
2. Kattpest
Kattpest är en farlig virussjukdom som orsakar blodig diarré och kräkningar. Den är mycket smittsam och kan vara dödlig, särskilt för unga eller o-vaccinerade katter.
Förebygg genom: Vaccination. Grundvaccinering vid 12 och 16 veckors ålder, därefter boostervaccin varje år.
3. Urinvägsinfektioner
Urinvägsinfektioner kan orsakas av olika faktorer som stress, övervikt eller olämplig kost. Symptom inkluderar frekvent urinering, smärta vid urinering och blod i urinen.
Förebygg genom: Regelbunden motion, balanserad kost rik på fukt (färskt vatten och våtfoder) och rena kattlådor för att uppmuntra frekvent urinering.
4. Tandproblem
Katter kan utveckla tandsten, tandlossning och tandköttsinflammation. Det kan leda till smärta och svårigheter att äta.
Förebygg genom: Regelbunden tandkontroll hos veterinären, bra kattmat som hjälper till att rengöra tänderna och eventuellt tandborstning hemma.
5. Öroninflammation
Öroninflammation kan orsakas av kvalster, bakterier eller jästinfektioner. Symptom inkluderar skakning av huvudet, klåda och obehag i örat.
Förebygg genom: Regelbunden kontroll av kattens öron, snabb behandling vid tecken på infektion och god allmän hygien.
Kom ihåg att den bästa förebyggande åtgärden är regelbundna veterinärbesök och att hålla ett öga på din katt. Om du märker några förändringar i din katts beteende, aptit eller allmäntillstånd, tveka inte att ta det upp med din veterinär.